NJEMAČKO je gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju zabilježilo najveći pad u posljednjih pola stoljeća, a vjerojatno i u znatno duljem razdoblju.

Prema podacima koje je objavio Destatis, savezni statistički ured iz Wiesbadena, njemački je bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu pao za 10,1 posto u odnosu na prethodni kvartal. U usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine, pad njemačkog BDP-a u drugom je ovogodišnjem tromjesečju bio i veći te je iznosio 11,7 posto. 

I hrvatski ekonomisti iznenađeni recesijskim udarom u Njemačkoj

Velik pad gospodarske aktivnosti u Njemačkoj u drugom kvartalu iznenadio je i hrvatske ekonomiste, koji ističu da su podaci Destatisa gori nego što su očekivali. Ipak, upozoravaju, drugi kvartal obilježila je karantena, kao i velike prepreke u robnim tokovima, budući da su se države zatvarale kako bi spriječile širenje koronavirusa. 

“Cijela Europa će potonuti u recesiju. Njemačka je za nas vrlo značajan vanjskotrgovinski partner pa je sasvim realno očekivati da će se takva kretanja u njemačkom gospodarstvu odraziti i na Hrvatsku”, kaže za Index makroekonomistica Raiffeisena Zrinka Živković Matijević. 

Hrvatski industrijalci na iglama, pozorno prate zbivanja u Njemačkoj i traže nova tržišta

“Pozorno pratimo kretanja u njemačkom gospodarstvu. Naravno da recesiju u Njemačkoj već osjećamo na našem poslovanju”, naglašava za Index Zdravko Jelčić, čelni čovjek požeške industrije namještaja Spin Valis. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay