SDP-ov saborski zastupnik Boris Lalovac izrazio je u četvrtak čuđenje lošim projekcijama Europske komisije vezano uz pad hrvatskog gospodarstva budući da su do kraja godine još dva mjeseca, a Hrvatska ne planira uvesti zatvaranje.

“Čudi me kako Europska komisija daje gore projekcije, a podlogu je dobila iz Vlade. Više sam na strani Vlade jer danas imamo raspravu o rebalansu državnog proračuna i vidi se da su veći porezi, veće uplate i malo me čudi tako visok pad BDP-a od 9,6 posto budući da je još dva mjeseca do kraja godine i neće biti lockdowna da bi bio toliki pad”, rekao je Lalovac novinarima u Hrvatskom saboru.

Europska komisija (EK) predviđa da će hrvatsko gospodarstvo ove godine pasti 9,6 posto, iduće godine rasti 5,7 posto, a pretkriznu razinu bi trebalo dosegnuti 2022. godine.

Upitan za komentar porezne reforme, Lalovac je rekao da se u SDP-u ne slažu u tome na koji način idu porezne izmejene jer se u prvom djelu smanjuju porezne stope.

“Smatramo da bi trebalo ići kod povećanja neoporezivog dijela dohotka i on bi imao puno veći efekat na povećanje potrošnje srednjeg sloja građana”, ocijenio je.

Napominjući kako je sada neoporezivo četiri tisuće kuna, Lalovac drži da – ako bi se to diglo na pet tisuća kuna, efekt srednjih plaća u zemlji bi bio puno veći nego rasterećenje najvećeg dijela plaća.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay