„Ukupni efekt bit će dvije milijarde kuna, ali to neće ići na teret lokalne samouprave nego na teret državnog proračuna“, poručio je Marić.

Istaknuo je kako je u sklopu porezne reforme proširen krug neoporezivih primitaka s 2500 kuna na godišnjoj razini na 13.000 kuna, koje danas godišnje može poslodavac isplatiti bez javnih davanja.

U sklopu porezne reforme Fond izravnanja ne nestaje, nego ostaje i sredstva će ići za slabije razvijene općine i županije, naglasio je Marić.

Izmjena će biti i u ostvarivanju dohotka od imovine, primjerice iznajmljivači stanova neće više morati ovjeravati ugovore kod javnog bilježnika prije porezne uprave.

„Ako se odluče za ovjeravanje kod javnog bilježnika, neće morati odlaziti u poreznu upravu, jer je javni bilježnik obavezan proslijediti ugovor poreznoj upravi“, objasnio je ministar.

U izmjenama poreza na dobit Marić je pojasnio da je riječ o snižavanju opće stope za sve koji imaju godišnji promet do 7,5 milijuna kuna s 12 posto na 10 posto, a riječ je, istaknuo je, o oko 90 posto obveznika poreza na dobit.

„Ovo je stimulans poduzetnicima i poslodavcima za investicije i zapošljavanje“, istaknuo je.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay