Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije prošlu su godinu završili s dobiti, ali porazna je činjenica da su među 50 najboljih tvrtki u Hrvatskoj samo četiri iz Dalmacije

Dubrovačko-neretvanska, Zadarska, Šibensko-kninska i Istarska županija su lani, prema podacima Financijske agencije (Fina), poslovale s ukupnim gubitkom od 1,5 milijardi kuna. Samo su dvije jadranske županije poslovale s dobiti: Splitsko-dalmatinska i Primorsko-goranska županija. Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije prošlu godinu završili su s neto dobiti od 571 milijun kuna što je u odnosu na godinu ranije manje za 37 posto ili 211 milijuna kuna i osigurava joj je deveto mjesto među svim županijama prema dobiti.

ZAGREB DOMINIRA

Zagrebački poduzetnici dominiraju i na rang-listi 1500 najvećih tvrtki po prihodima u prošloj godini koju je u suradnji s Finom napravio Jutarnji list. Samo prve dvije tvrtke, “Ina” i “Konzum plus”, imaju prihode koji premašuju 10 milijardi kuna. Vodeća “Ina” ima 14 milijardi kuna prihoda i lani je poslovala s gubitkom od milijardu kuna, dok je “Konzum plus” prošle godine imao 10 milijardi kuna prihoda i 278 milijuna kuna gubitka.

Među 10 najvećih još su “Prvo plinarsko društvo”, Hrvatska elektroprivreda, “Lidl”, Hrvatski telekom, “Spar”, “Plodine”, “Pliva” i HEP Proizvodnja. Među prvih 50 najboljih su ušle četiri dalmatinske tvrtke koje na 19. mjestu predvodi “Tommy” Split s 3,15 milijardi kuna prihoda i 54 milijuna kuna lanjske dobiti, OTP banka iz Splita je na 37. mjestu s 1,9 milijardi kuna prihoda i 307,9 milijuna kuna dobiti, na 40. mjestu je omiški “Studenac” s 1,8 milijardi kuna prihoda, dok mu je dobit 9,7 milijuna kuna, a 50. je Mesna industrija “Braća Pivac” iz Vrgorca koja je lani imala 1,6 milijardi kuna prihoda i 77 milijuna kuna dobiti.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay