Orkla ASA, Nomad Foods i konzorcij EMMA Capital i J&T Private Equity ušli su u drugi krug pregovora o transakciji teškoj i do 600 milijuna eura

Potencijalna poslovna transakcija desetljeća u Hrvatskoj – prodaja Leda i ostalih tvrtki iz divizije smrznute hrane Fortenova grupe – polako se približava zaključnoj fazi. Kako doznaje Jutarnji list iz više neslužbenih izvora iz poslovne zajednice, nakon što je prije otprilike mjesec i pol dana krenula u proces prikupljanja inicijalnih, neobvezujućih ponuda, Uprava Fortenova grupe odabrala je tri ponuđača kojima će biti odobreno detaljnije snimanje poslovanja kompanije, nakon kojeg bi trebali podnijeti obvezujuće ponude za preuzimanje. Kako se doznaje, riječ je o norveškoj Orkli, anglo-američkom konglomeratu Nomad Foods i češko-slovačkom konzorciju investicijskih fondova Emma Capital i J&T Private Equity Group.

Nema skrivenih rizika

Iz toga slijedi kako su njihove ponude ocijenjene kao financijski najkvalitetnije, no zasad nema informacija o tome koliko su zainteresirani kupci spremni ponuditi za Ledo. Ni Fortenova grupa, niti bilo koji od ponuđača dosad nisu javno komentirali proces, no Jutarnji list je prije izvještavao – vodeći se nekim sličnim transakcijama u prošlosti – kako bi ciljana valuacija Leda mogla između 10 i 12 puta EBITDA (dobit prije oporezivanja, amortizacije i aprecijacije). U slučaju Fortenovina biznisa sa smrznutom hranom to bi iznosilo između 500 i 600 milijuna eura

Norveška Orkla vodeći je norveški proizvođač prehrambenih proizvoda i pojedinih kategorija robe široke potrošnje, a u svom portfelju posjeduje više od 100 brendova.

Kompanija Nomad Foods, sa sjedištem na Britanskim Djevičanskim Otocima, najveći je europski i treći najveći globalni igrač na tržištu smrznute hrane.

Emma Capital i J&T, pak, financijski su ulagači već poznati hrvatskoj javnosti. Slovački J&T ima vrlo bogat portfelj ulaganja u Hrvatskoj, od Varaždinske banke i Medike, preko hotela Njivice do riječkog Novog lista, a češka EMMA prije dvije godine je preuzela većinski udjel u najvećoj hrvatskoj kladionici Supersport.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay