Agencija Moody’s potvrdila je u petak špekulativni rejting Hrvatske ‘Ba2’ te poboljšala prognozu iz stabilne u pozitivnu, ukazujući na poboljšanu fiskalnu metriku i reforme za koje se ocjenjuje da će pozitivno utjecati na izglede za rast hrvatskog gospodarstva.

Hrvatska je 2017. godine ostvarila proračunski višak od 0,8 posto BDP-a, podsjećaju u toj agenciji, te ističu da je pozitivan zamah potvrđen 2018. godine iako je višak smanjen na 0,2 posto BDP-a, najvećim dijelom zbog aktivacije državnih jamstava za Uljanik.Obrazlažući ocjenu o poboljšanoj fiskalnoj metrici, Moody’s ukazuje i na poboljšano stanje u proračunu, koje je, kako se ocjenjuje, najvećim dijelom rezultat značajnog smanjenja strukturnog deficita. 

Obrazlažući pak potvrdu špekulativnog rejtinga Ba2, u Moody’su ističu da je hrvatsko gospodarstvo maleno i da rast podliježe oscilacijama. Dodaju i da je njegov potencijal za rast relativno malen u usporedbi s onime sličnih zemalja.

Moody’s-ova procjena uslijedila je nakon što je Standard & Poor’s krajem ožujka, nakon više od šest godina, vratio rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju, ‘BBB-/A+’, zahvaljujući poboljšanju stanja u proračunu i gospodarskom oporavku.

Agencija Fitch hrvatski investicijsku rejting drži u kategoriji špekulativnog, s ocjenom BB+ i pozitivnim izgledima.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay