Koliko god pratili tehnologiju, i dalje je nestvarno reći da Hrvatska ima punopravnu tvornicu automobila, i da zaista proizvodimo aute koji su još k tome jedni od najnaprednijih na svijetu. Naime, ova i slične priče o automobilskom uspjehu pokazuju kako Hrvatska ima vrlo velik potencijal ne samo za proizvodnju modernih vozila, nego za razvoj tehnologije koja je u mnogo slučajeva i važniji izvozni proizvod.

Ako pogledate troškove gotovo bilo koje automobilske tvrtke, vidjet ćete da u pravilu milijarde dolara odlaze u istraživanje i razvoj – “neopipljive” grane industrije o kojoj se nedovoljno priča i kojoj se ne pridaje dovoljno važnosti, koju zaslužuje. Kada izađe novi Porsche, nitko se ne pita koliko je trebalo za razvoj njegovog sustava, nego koliko je brz i bolji od prošlog. Ipak, bez razvoja nema ni auta, a Hrvatska bi uskoro mogla biti centar Europe kada je riječ o tome – ako odigramo karte kako treba.

Kako bih proučio što je to toliko privlačno u Hrvatskoj razgovarao sam s Tomislavom Carom, suosnivačem Infinuma i Porsche Digitala Croatia te Ivanom Pavelićem i Borivojem Đermanovićem iz R&D tvrtke dSPACE Engineering koja se bavi razvojem softverskih rješenja koje koriste neka od najvećih imena industrije.

Nismo država bez industrije automobila

Percepcija Hrvatske kao države bez autoindustrije donekle je logična jer se kod nas ne proizvode automobili neke poznate marke široke proizvodnje, ali zato imamo više od 400 različitih tvrtki koje razvijaju dijelove i tehnologiju, buseve i druga specijalna vozila te zapošljavaju više od 10 tisuća ljudi. U Europi danas posluje gotovo 300 tvornica automobila, a zanimljivo kako Bugarska, država veća od nas, nema niti jednu tvornicu dok mi, uz Rimac i DOK-ING, imamo više od 100 tvrtki koje proizvode dijelove i tehnologiju za autoindustriju. 

Možda nemamo velike tvorničke pogone, ali imamo dobre stručnjake

Za proizvoditi stotine auta dnevno trebate izuzetnu logistiku, stotine zaposlenika i vrlo dobar poslovni plan. Ipak, neki bi rekli da je lako sklopiti auto, ali teško smisliti novu tehnologiju koja će vas odvojiti od konkurencije. Za istraživanje i razvoj trebate talentirane ljude i mnogo manje fizičkog prostora, a više računala i testiranja. To su prepoznali i domaći i strani eksperti koji ubrzano razvijaju R&D u Hrvatskoj.

Cijeli članak možete pročitati na: netokracija.com

Foto: Pixabay