Više od 200 najvećih svjetskih kompanija koje su uvrštene na burzu predviđaju da bi ih klimatske promjene mogle koštati ukupno 1.000 milijardi dolara, a većinu troškova očekuju u sljedećih pet godina, stoji u utorak objavljenom izvješću.

Rezultati istraživanja neprofitne organizacije CDP upućuju na zaključak da mnoge kompanije i dalje podcjenjuju opasnost klimatskih promjena dok znanstvenici upozoravaju da je Zemljin klimatski sustav na putu u katastrofu ukoliko se brzo ne smanje emisije ugljičnog dioksida.

Zabrinutost ulagača zbog klimatskog rizika naglo je porasla paralelno s porastom klimatskog aktivizma u mnogim zemljama, potaknutog toplinskim valovima, sušama, požarima i velikim olujama uzrokovanim klimatskim promjenama koje je sve teže ignorirati.

Guverneri britanske i francuske središnje banke Mark Carney i Francois Villeroy de Galhau u travnju su upozorili da bi klimatske promjene mogle prouzročiti “Minskyjev moment”, nagli pad cijena imovine ako kompanije ne počnu transparentnije objavljivati podatke o ugljičnim plinovima.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay