Zbog korona virusa usporilo se uvođenje 5G mreže u Hrvatskoj, no sve bi trebalo biti spremno najkasnije u prvoj polovici iduće godine. I dok su neki skeptični, zbog bojazni od zračenja, IT sektor novu tehnologiju dočekuje raširenih ruku.

Još u veljači je u Osijeku po prvi put u Hrvatskoj testirana je 5G mreža. Osijek bi trebao postati i prvi hrvatski grad koji uvodi ovu tehnologiju.

“Našim korisnicima 5G će donijeti veću brzinu interneta. Kad se uvede 5G to će biti do tisuću puta brža konekcija. Trenutno nas djelić sekunde dijeli od spajanja, a kad se uvede 5G u isto vrijeme će svi biti spojeni”, rekao je Ivan Jurlina, Udruga Osijek Software City.

Veće brzine interneta mladi osječki IT-evci objeručke će prihvatiti. Koronavirus sve je usporio, ali početkom iduće godine kreće se u završnu fazu.

“HAKOM planira u prvoj polovici 2021. godine provesti dodjelu prava za uporabu novih frekvencija. Samim time će operatori dobiti mogućnost da svojim korisnicima pruže cjelovite funkcionalnosti 5G usluga”, Krešimir Mazor, HAKOM.

Ipak, uvođenje nečeg novog u pravilu znači i skepsu kod mnogih. Granice elektromagnetskog zračenja za 5G, ističu u HAKOM-u, morat će biti iste kao i za sve dosadašnje tehnologije.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay