Nakon 2015., u nešto više od pet godina, prisilno je prodano 4300 nekretnina, i to većinom iz stečajne mase propalih poduzeća

Otkup plastičnih boca od građana po zakonu iz 2006., ovrha na novčanim sredstvima preko Fine po zakonu iz 2010. te fiskalizacija po zakonu iz 2012. slove kao tri najuspješnija projekta hrvatske administracije u posljednja tri desetljeća. Puka je slučajnost da je otkup plastičnih boca pokrenut prije ovrha, no pokazalo se da su odbačene boce mnogima koji su kasnije dospjeli u blokadu spasile egzistenciju.

Ovrha na novčanim sredstvima kakvu imamo gotovo je svjetski raritet kakav se nije usudila uspostaviti nijedna ozbiljna zemlja, no Hrvatska ga je nametnula da bi disciplinirala svoje građane, namećući im pri tome ogromne penale, kojim se hrane svi koji su uključeni u taj lanac, od odvjetnika, javnih bilježnika, Fine, države pa i vjerovnika svih boja i veličina koji su dobili najefikasniji mogući mehanizam utjerivanja dugova.

Nestale su opomene, nitko više i ne pokušava naplatiti dug drugdje uobičajenim dogovorom s dužnicima, već se sve neplaćene fakture slijevaju u Finu. Od 1. siječnja 2011. na taj način Fina je prisilno naplatila 105 milijardi kuna duga od građana i 171 milijardu kuna glavnice duga od tvrtki. Koliko je mimo glavnice naplaćeno kamata i troškova ovršnog postupka nikad nije objavljeno!

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay