BERLIN, 12. srpnja 2017. (Hina/Reuters) – Njemačka je u srijedu usvojila propise koji olakšavaju blokadu prodaje strateških tvrtki ulagačima izvan Europske unije u kontekstu pojačanih bojazni da Kina tim putem kupuje ključnu njemačku tehnologiju.

Vlada prema novim propisima može blokirati preuzimanje ukoliko postoji rizik gubitka važnih tehnoloških znanja. Prvi su puta definirani i kriteriji za blokadu, uključujući ugrožavanje strateške infrastrukture, poput bolnica i energetskih mreža.

Izrijekom je predviđena i mogućnost bolje zaštite operatera infrastrukturnih tvrtki od ulagača izvan EU ako se ukaže potreba.

Rok za vladinu analizu predloženih transakcija produljen je s dva na četiri mjeseca, a jasno se utvrđuje i da će provjeri ubuduće podlijegati i “indirektna” preuzimanja, u sklopu kojih ulagači izvan EU osnivaju u Europi kompanije za potrebe preuzimanja.

Propisi ne podliježu obvezi usvajanja u parlamentu a stupaju na snagu objavom u službenom glasilu.

“I dalje spadamo među najotvorenija gospodarstva svijeta ali u obzir moramo uzeti i ravnopravno tržišno natjecanje”, izjavila je u srijedu ministrica gospodarstva Brigitte Zypries. “To dugujemo našim tvrtkama budući da se one često natječu sa zemljama čija gospodarstva nisu otvorena poput našeg”, dodala je Zypries.

Kineski proizvođač kućanskih aparata Midea potpirio je prošle godine zabrinutost preuzimanjem njemačkog proizvođača robota Kuke jer se fokus usmjerio na sumnje da Kina pokušava osigurati pristup ključnim tehnologijama, štiteći ujedno domaće kompanije od inozemnih preuzimanja.

Početkom ove godine njemačka ministrica gospodarstva povukla je dozvolu Fujian Grand Chip investicijskom fondu (FGC) za kupnju proizvođača čipova Aixtrona, navodeći kao razlog sigurnosne bojazni.

U lipnju su i čelnici Europske unije postigli dogovor o sustavnom praćenju ulaganja kineskih državnih poduzeća..

Francuska, Njemačka i Italija poduprle su prijedlog da se EU omogući blokada kineskih investicija, djelimice i zato što Kina ima istu mogućnost kada su u pitanju europske tvrtke.

Druge pak zemlje EU, poput Švedske, zastupaju stajalište da to vodi u protekcionizam.

(Hina)