Kineski Ant Group, vodeća svjetska kompanija za online plaćanja, najavio je izlazak na burzu, najveći u povijesti. Putem javne ponude planira prikupiti 34,1 milijardu dolara, a cijena dionice koje će biti izlistane na burzama u Šangaju i Hong Kongu određena je u iznosu od 10,32 dolara.

Ovaj potez Ant Groupa, koji će dioničarima ponuditi oko 11 posto kompanije, smatra se pobjedom Kine koja potiče svoje vodeće tehnološke kompanije na izlistavanje kod kuće, umjesto u SAD-u. Kada se 2014. godine za taj potez odlučio Alibaba, grupacija za internetsku trgovinu, dionice su izlistane na burzi u New Yorku. Ako se obistine očekivanja Ant Groupa, za internetskog poduzetnika Jacka Ma, osnivača obje kompanije, bit će to još jedan povijesni izlazak na burzu.

Alibaba je prikupio 25 milijardi dolara, a titulu najvećeg IPO-a uzela mu je tek krajem prošle godine saudijska naftna kompanija Aramco koja je prikupila 29,4 milijarde dolara. Vrijednost Ant Groupa procjenjuje se na oko 200 milijardi dolara, a novac prikupljen u IPO-u kompanija namjerava iskoristiti za proširenje baze korisnika i prekogranična plaćanja, kao i unapređenje svojih kapaciteta istraživanja i razvoja.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay