DETROIT/WASHINGTON, 3. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump oštro je u utorak kritizirao automobilskog diva General Motors (GM) u vezi s proizvodnjom u Meksiku, nadovezujući se na obećanja iz predizborne kampanje o povratku radnih mjesta u Sjedinjene Države.

“General Motors model automobila Chevy Cruz koji proizvodi u Meksiku šalje preko granice u salone ovlaštenih trgovaca u SAD-u, ne plaćajući na njih porez na granici. Neka ih proizvode u SAD-u ili neka plaćaju velike carine”, poručio je novoizabrani američki predsjednik putem Twittera.

U General Motorsu pak tvrde da Cruz sedan proizvode u Sjedinjenim Državama i da su svi modeli prodani u SAD-u proizvedeni u pogonu u Lordstownu u američkoj saveznoj državi Ohio.

“GM u Meksiku proizvodi model Chevrolet Cruze sa skraćenim stražnjim dijelom, namijenjen svjetskim tržištima, a tek se mali broj tih automobila prodaje u SAD-u”, navodi se u priopćenju američkog automobilskog diva, objavljenom na internetskoj stranici, bez ijednog brojčanog podatka.

GM je 2015. godine najavio da će novu generaciju Chevrolet Cruzea proizvoditi u Meksiku, u sklopu nastojanja proizvođača automobila da iskoriste prednosti koje im jamče niski troškovi rada u toj zemlji i sporazumi o slobodnoj trgovini za proizvodnju namijenjenu izvozu.

Iz GM-a su najavili da će u proizvodnju u Meksiku uložiti 350 milijuna dolara u sklopu ukupno pet milijardi dolara ulaganja u toj zemlji, najavljenih još 2014. godine. Potom su izvijestili da će iz Meksika uvesti dio tih automobila.

Prema specijaliziranoj informativnoj kompaniji Automotive News, GM je prošle godine počeo u Meksiku proizvoditi model Cruze, proizvevši ih ukupno 52.631. Usporedbe radi, u matičnom SAD-u proizveli su ih 319.536.

Zbog nižih troškova rada vodeći američki proizvođači selili su u Meksiko proizvodnju manjih modela, namijenjenih sjevernoameričkom tržištu, dok su bolje plaćeni radnici u matičnom SAD-u proizvodili profitabilnije kamione, terence i luksuzne automobile.

Potom su u studenom prošle godine iz GM-a najavili da će početkom 2017. otpustiti dvije tisuće radnika u dva pogona u SAD-u, uključujući i onaj u Lordstownu, zbog pada prodaje malih automobilima u SAD-u pod utjecajem slabije potražnje i niskih cijena benzina. U studenom je prodaja GM-ovog Cruzea u SAD-u potonula 18 posto u odnosu na isto razdoblje godine ranije.

Trump je pak nakon pobjede na predsjedničkim izborima u više navrata kritizirao američke industrijske divove a u predizbornoj kampanji obećavao je da će vratiti radna mjesta u SAD. Prošlog mjeseca najavio je i formiranje savjetodavnog vijeća za kreiranje radnih mjesta koje će činiti čelnici vodećih kompanija, uključujući i GM-ovu izvršnu direktoricu Mary Barru.

(Hina)