Uoči službene objave DZS-a analitičari očekuju smanjenje ekonomije u rasponu od 9,5 do 11 posto; najveći pad u EU zasad bilježi Španjolska

Nakon pada od 15,1 posto u drugom tromjesečju, sedam analitičara Hine predviđa da će hrvatski BDP u ljetnom kvartalu potonuti malo manje, u prosjeku 10,4 posto. Njihove se procjene kreću u rasponu od 9,5 do 11 posto, a ako se ostvare, unatoč boljoj od očekivane turističke sezone, Hrvatska će teško izbjeći jedan od najvećih padova među zemljama EU.

Prema prvim podacima Eurostata za 21 zemlju, prosječan pad u EU u trećem kvartalu iznosio je 4,3 posto, a izuzev Velike Britanije s minusom od 9,6 posto, najviše je pogođena ekonomija Španjolske s padom od 8,7 posto, dok je u Italiji on bio 4,7 posto.

U idućoj godini, pak, Vlada i HNB trenutno su uvjereni da će ekonomija rasti 5 posto, a Komisija smatra da će njezin rast iznositi 5,7 posto. Najnovije prognoze EBRD-a, pak, najavljuju malo skromniji rast u 2021., od samo 3,5 posto. Usto ističu da pretežu negativni rizici, osobito oni koji se odnose na širenje zaraze covidom-19. EBRD ponavlja svoje stajalište prema kojem su Hrvatskoj nužne strukturne reforme za povećanje konkurentnosti ekonomije, a uz one već poduzete, osobito važnim smatra poboljšanje kvalitete institucija i upravljanja. 

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay