Svi vlasnici dronova do sada evidentirani u Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo moraju se ponovo registrirati, a time će dobiti dozvolu za let u cijeloj Europskoj uniji

Obvezna ponovna registracija i ispiti

Između ostalog, svi vlasnici civilnih bespilotnih letjelica koji su bili evidentirani pri Hrvatskoj agenciji za civilno zrakoplovstvo za izvođenje letačkih operacija, sukladno Pravilniku o sustavima bespilotnih zrakoplova, moraju se ponovo registrirati. Ovom novom registracijom vlasnik drona smije izvoditi operacije njime u otvorenoj kategoriji u bilo kojoj državi članici Europske Unije. Prilikom registracije dobit će i jedinstveni registarski broj kojim mora označiti sve svoje bespilotne zrakoplove.

Početkom primjene spomenute Provedbene Uredbe, udaljeni piloti će prije izvođenja operacija bespilotnim zrakoplovima u “otvorenoj kategoriji” morati položiti teorijske ispite. “Otvorena kategorija” bespilotnih letjelica podijeljena je na tri potkategorije: A1, A2 i A3, na temelju radnih ograničenja, zahtjeva koji se odnose na udaljene pilote i tehničkih zahtjeva za UAS-e.

Više i detaljnije na stranicama Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay