Procjenjuje se da će do kraja 2024. biti 19 milijuna developera, a njihov će broj samo nastaviti rasti. Od organizatora Infobip Shift konferencije doznali smo pet aktualnih tema koje zanimaju cijelu industriju

#1 Rješavanje tehničkih problema u razvoju

Najpoznatije predavanje developera bez dlake na jeziku Kitzea pod nazivom ‘Ali nisi Facebook’ bit će jedno od glavnih točki u programu Infobip Shift konferencije u Zadru sljedećeg tjedna, a dira točno u srž jednog od ključnih izazova u industriji – kada je vrijeme stati s usavršavanjem aplikacije? Njegova je glavna poruka: prestanite rješavati nepostojeće probleme. Težnja za savršenom aplikacijom poznata je većini developera. Međutim, nekada je ulaganje u 100-postotne ocjene performansa neke web stranice uzaludni trošak svih resursa, poručuje Kitze. 

#2 Decentralizirane aplikacije ili dApps

Dolaskom ovog najnovijeg buzzworda u svijetu decentralizirane infrastrukture korak smo bliže ostvarenju svih obećanja koje je blockchain svojedobno izazvao. Ideja o internetu gdje ne postoji jedan kompjuter ili server kao centar svih procesa i transakcija temeljeno je među svim pretpostavkama, a ujedno i želja mnogih developera koji se žele odmaknuti od centraliziranog sustava s jednim autoritetom. 

#3 Korisničko iskustvo ili UX (User Experience)

Koliko se brzo učitava sama stranica ili fotografije na njoj, je li prilagođena mobitelima, koliko je stabilna i interaktivna tijekom korištenja, samo su neke od karakteristika radi kojih ćemo se rado vratiti na tu stranicu, možda čak imati bolje mišljenje o brendu koji predstavlja. Jedna od nedavnih potvrda važnosti iskustva u industriji je Googleova integracija korisničkog iskustva kao novog parametra za rangiranje web stranica u rezultatima tražilice. 

#4 Kubernetes

Kubernetes je projekt koji je Google započeo još 2014. godine kako bi olakšao upravljanje vlastitom infrastrukturom i developmentom u oblaku. Brz, učinkovit i lako pristupačan način razvoja i testiranja aplikacija bio je glavni izazov developera diljem svijeta prije tek desetak godina. Tehnologija kontejneriziranih aplikacija, malih izoliranih paketa softwarea, omogućila im je upravo to – jeftin, pouzdan i brz način razvoja aplikacija – u oblaku.

#5 CSS

Sve ono što web čini lijepim. CSS ili Cascading Style Sheets je stilski jezik koji daje smjernice svim programerima za definiranje izgleda web ili mobilne aplikacije. Drugim riječima, bez CSS-a niti jedna web stranica ne bi imala boje, različite fontove, sve bi izgledom bile iste.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay