Izmjene Ovršnog zakona koje je Vlada predložila u četvrtak nisu naišle na odobravanje oporbe koja upozorava da nije pripremljen sustav e-ovrha te da je nužno iz ovršnog postupka izbaciti javne bilježnike i sudove kako bi se ubrzao i pojeftinio.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u izjavi novinarima ustvrdio je da je ovršni prijedlog je na tragu Vladinih najava, ali je iznenađen što su ipak išli s tim prijedlogom, a da se nisu u potpunosti pripremili.

“Ključna promjena koja bi trebala proizaći iz tog zakona da se ovrha dostavlja elektronskim putem još uvijek nije spremna jer se navodi da će se to rješenje primjenivati kada se steknu tehnički uvjeti. Mislim da je to sramotno jer su se tehnički uvjeti trebali steći prije nego što je zakon pušten u proceduru, da su sustavi za to trebali biti pripremljeni, testirani i spremni za funkcioniranje kada zakon stupi na snagu”, rekao je Grbin.

Što se tiče nekih drugih promjena u Ovršnom zakonu, poput širenja kruga primanja koja su izuzeta od ovrha, to pozdravljamo, dodao je. No, prijedlog gdje se prvo šalje opomena, a nakon toga pokreće postupak, hibridan sustav koji kombinira i sud i javne bilježnike, dovest će do produženja, a onda i podizanja troškova postupka umjesto da se dogodi obrnuto, smatra šef oporbe.

Cijeli članak možete pročitati na: net.hr

Foto: Pixabay