Podsjetimo na to da je vladajuća stranka bila najavila da će u ovom mandatu ukinuti porez na promet nekretnina, smanjiti PDV na hranu s 25 na 13 posto, za iduću je godinu premijer najavio smanjivanje stope poreza na dohodak na 20 i 30 posto s 24 i 36 posto.

Za sljedeće četiri godine najavljeno je podizanje prosječne plaće na 7600 kuna, minimalna plaća od najmanje 4250 kuna, 10 posto veće mirovine, 130.000 bespovratnih kuna za samozapošljavanje mladih, roditeljske naknade u visini pune plaće, udvostručivanje dječjeg doplatka, 100.000 radnih mjesta…

U prethodnom je mandatu vlada bila povećala mirovine za 13 posto, a najavljeno je da će ih u ovom povećati 10 posto. Tih 13 posto povećanja mirovina iz mandata prošle vlade bilo je ukupno teško 321 kunu, za koliko su u četiri godine porasle prosječne mirovine na 2743 kune uoči parlamentarnih izbora.

Zaposlenima je HDZ obećao prosječnu plaću od 7600 kuna ili povećanje od gotovo tisuću kuna. Tisuću kuna porasta prosječne plaće na mandat od četiri godine je 250 kuna porasta godišnje.

Toliko su plaće porasle u prethodnom mandatu HDZ-ove vlade, u četiri godine u kojima je ostvarivan kakav-takav gospodarski rast i uz znatan poticaj poslodavcima, kojima je omogućeno da bez lipe ikakvog dodatnog troška poreza i doprinosa pojačaju godišnje isplate radnicima za neoporezivih 7500 kuna. I pored toga poticaja, više od polovice zaposlenih zarađuje manje od prosječne plaće.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay