Iza velikih tehnoloških kompanija teška su tri dana – Apple je izgubio 325 milijardi dolara tržišne vrijednosti, dok je iza Tesle najgori dan poslovanja na burzi u povijesti.

Posljedice koje su pandemija i zatvaranja ostavili na svjetsko gospodarstvo i brojne kompanije nesagledive su i oporavak će za mnoge koji prežive biti dug i neizvjestan. No dok su se neki pitali kako opstati, a neki su stavili ključ u bravu, velike tehnološke kompanije obarale su rekorde na burzi i njihova je vrijednost iz mjeseca u mjesec rasla za stotine milijardi dolara.

No nakon što su cijene dionica dosegle svoj vrhunac prošlog tjedna, uslijedio je slobodan pad koji je šest velikih tehnoloških kompanija ostavio u dubokom crvenom. Gubici koje su zabilježile u samo tri dana čine se nevjerojatnim te je ukupan minus za tih šest kompanija već od bilijun dolara. Najgore je prošao Apple čija je vrijednost nakon trodnevnog potopa ponovno pala ispod dva bilijuna dolara. Cookova kompanija izgubila je na tržišnoj vrijednosti oko 325 milijardi dolara, više od 200 milijardi dolara izgubio je i Microsoft (219), tržišna vrijednost Amazona manja je za 191 milijardu dolara, a Alphabeta 135 milijardi dolara. Iza Tesle je najgori dan u povijesti trgovanja na burzi tijekom kojeg je zabilježen pad vrijednosti dionice od čak 21 posto, dok je u ova “crna” tri dana ukupan pad iznosio 109 milijardi dolara.

U velikom minusu završio je i Facebook, no njihov je minus ipak dvoznamenkasti pa pad vrijednosti iznosi 89 milijardi dolara.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay