Prijedlogom državnog proračuna za 2020. godinu, koji je Vlada u četvrtak uputila u saborsku proceduru, predviđen je rast proračuna većine ministarstava u odnosu na originalni ovogodišnji proračun, a tek će rijetki proračunski korisnici imati manji proračun.

S najvećim proračunom u idućoj godini raspolagat će resor u kojem su i mirovine – Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, koje će imati proračun od 47,8 milijardi kuna, što je za 4,7 posto ili za 2,1 milijardu kuna više nego li je za taj resor predviđeno originalnim ovogodišnjim proračunom.

Ministarstvu financija u proračunu za iduću godinu predviđen je ukupan iznos od 43,6 milijardi kuna, što je za 4,4 posto više u odnosu na originalni ovogodišnji proračun. No, kako se u tom resoru planiraju i sredstava za servisiranje javnog duga, u užem će smislu to Ministarstvo raspolagati s nešto više od 15 milijardi kuna, što je za 6,8 posto manje nego li predviđa originalni ovogodišnji proračun.

Među rijetkim resorima koje bi iduće godine trebalo dobiti manje novca je resor poljoprivrede, kod kojega se planira smanjenje za oko 4 posto, ili iznos od oko 7,4 milijarde kuna.

Resor Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, koji je rebalansom ovogodišnjeg proračuna izgubio gotovo pola milijarde kuna te su mu sada za 2019. godinu planirana sredstva od 2,7 milijardi kuna i iduće bi godine trebao ostati na otprilike toj razini.

Cijeli članak možete pročitati na: nacional.hr

Foto: Pixabay