U idućoj godini, ponajprije zahvaljujući priljevu novca iz EU, očekuje se značajno ubrzanje ekonomskog rasta, s ovogodišnjih 5,2 posto na 6,6 posto, a u godinama koje slijede BDP bi trebao rasti po nešto sporijim stopama, 4,1 i 3,4 posto.

Kako stoji u usvojenim Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za trogodišnje razdoblje, od 2022. do 2024., generatori rasta bit će osobna potrošnja i investicije, privatne i javne. Tako će investicije nagodinu rasti po rekordnoj stopi, od 18,5 posto, gotovo dvostruko brže nego ove godine (9,9 posto), a njihova dinamika potom će postupno slabjeti i stope rasta će iznositi 8,5 i 4,5 posto.

Potrošački optimizam

Kada je riječ o potrošnji kućanstava, Vlada predviđa da će bit “glavni pokretač rasta domaće potražnje u prvoj i zadnjoj godini projekcijskog razdoblja”. Na povećanu potrošnju i manju sklonost štednji utjecat će više faktora, od multiplikativnog učinka NPOO-a, smanjene razduženosti, oporavka raspoloženja potrošača, do nastavka razdoblja niskih kamatnih stopa, koje dodatno umanjuju teret duga sektora kućanstava. Nakon uzleta ove (5,1 posto) i iduće godine (4 posto), stope rasta osobne potrošnje bit će tek nešto umjerenije (3,7 i 3,6 posto).

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay