Prosječan stanovnik Hrvatske krajem 2017. imao 45.600 kuna depozita

/, Gospodarstvo, Vijesti/Prosječan stanovnik Hrvatske krajem 2017. imao 45.600 kuna depozita
­

Prosječan stanovnik Hrvatske krajem 2017. imao 45.600 kuna depozita

Prosječni stanovnik Hrvatske krajem 2017. imao je oko 45.600 kuna depozita u kreditnim institucijama, a oročeni su depoziti i dalje omiljeni oblik štednje građana, istaknuo je u utorak direktor Sektora za financijske institucije i ekonomske analize Hrvatske gospodarske komore (HGK) Zvonimir Savić na okruglom stolu u povodu Svjetskog dana štednje.

“I u ovim aktualnim destimulativnim okolnostima za klasičnu štednju, s obzirom na pad kamatnih stopa, depoziti i dalje ostaju prva opcija angažiranja viška sredstava za većinu kućanstava. Pad pasivnih kamatnih stopa i uvođenje poreza na štednju donekle utjecalo na ponašanje dijela stanovništva, koje je dio raspoloživih sredstava preusmjerio u dionice i investicijske fondove, no premalo da bi to utjecalo značajnije na promjenu strukture financijske imovine sektora kućanstava”, rekao je Savić.

Po podacima HGK, krajem prošle godine ukupni su depoziti kućanstava u Hrvatskoj iznosili 190,36 milijardi kuna, od čega se 109,6 milijardi kuna odnosilo na depozite kućanstava u kontinentalnoj, a 80,7 milijardi kuna u jadranskoj Hrvatskoj.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Pixabay

Od |31 listopada 2018|Financije, Gospodarstvo, Vijesti|

O autoru: