Predloženim izmjenama Zakon o energetskoj učinkovitosti usklađuje se s europskom direktivom iz prosinca 2018., kojom se uspostavlja zajednički pravni okvir za promicanje energetske učinkovitosti unutar Europske unije kako bi se osiguralo postizanje glavnih ciljeva energetske učinkovitosti Europske unije od 20 posto smanjenja potrošnje energije u odnosu na projiciranu potrošnju u 2020. godini i najmanje 32,5 posto smanjenja potrošnje energije u 2030. godini.

Kada je riječ o pravima potrošača, europska direktiva ističe važnost pitanja individualnog mjerenja i obračunavanja potrošnje toplinske energije.

Hoće li nova zakonska regulativa riješiti probleme s razdjelnicima, tek ćemo vidjeti. Nenad Kurtović iz Udruge Dalmatinski potrošač smatra da ova izmjena neće puno utjecati na krajnje kupce.

‘Suština priče je u tome da se način raspodjele i obračuna troškova za isporučenu toplinsku energiju regulira posebnim zakonom i dok ne dođe do bitnih promjena Zakona o tržištu toplinske energije, ne možemo očekivati napredak. Čini mi se da se sve ovo radi da nam se malo uljepša stvarnost’, kaže Kurtović.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay