ZASTUPNICI stranke Možemo! danas su kritizirali najavljenu poreznu reformu u kojoj će se mijenjati zakoni o porezu na dohodak i porezu na dobit, ocijenivši je nepravednom i socijalno neosjetljivom jer pogoduje samo onima s najvišim plaćama.

Sandra Benčić ustvrdila je da se reformom pogoduje onima s najvišim plaćama, dok oni koji imaju najniže neće dobiti gotovo ništa ili će dobiti povećanje u vrijednosti jedne i pol kave mjesečno.

“Izrazito nas brine makroekonomska stabilnost u trenucima krize u kojoj treba stimulirati potrošnju, a stimulira se tako da se onima s najnižim i srednjim primanjima povećavaju prihodi jer njihove plaće sto posto idu u potrošnju. To je ključno, a ministar financija Zdravko Marić radi potpuno suprotno”, kazala je Benčić na konferenciji za novinare.

“Osim što reformom povećava nejednakosti i pogoduje onima s najvišim primanjima, Marić to isto radi kroz izmjene poreza na dobit. Stopa poreza na isplaćenu dobit se smanjuje na 10 posto, a grupa onih koji plaćaju 10 posto povećava se s tri na 7.5 milijuna kuna godišnje. Time se obuhvaća gotovo sve poduzetnike i opet imamo neku vrstu flat rate porezne stope”, upozorila je Benčić.

Zapitala je zašto vlada stimulira isplatu umjesto reinvestiranja dobiti i najavila da će Možemo! predložiti da se reinvestirana dobit u potpunosti oslobodi oporezivanja, ako ide u zelenu transformaciju, ulaganje tvrtki u istraživanje i razvoj i ulaganje u plaće i uvjete rada.

Benčić je apelirala na pravednije oporezivanje dobiti od kapitala i imovine, što bi osiguralo veću ekonomsku jednakost građana.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay