Silvano Hrelja kaže da je zavod za statistiku promijenio metodologiju izračuna plaća, a kako je to važan element za izračun visine povećanja mirovine, time su i umirovljenici ostali uskraćeni za jače povišice

u stvarnosti oko 1,24 milijuna umirovljenika koji će dobiti povišice mirovina od tek 1,41 posto umjesto barem tri posto. 

Tvrdi to Hrvatska stranka umirovljenika nakon što je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio u petak poslijepodne da će mirovine od 1. srpnja rasti za 1,41 posto sukladno porastu plaća i kretanju cijena. Povišica za srpanj i kolovoz će stići s isplatama mirovina u rujnu. 

Na prosječnu mirovinu, koja iznosi 2524 kune, ovo usklađivanje znači 35,6 kuna više mjesečno. Ali saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja kaže da su umirovljenici trebali ukupno dobiti 320 milijuna kuna više do kraja godine jer su trebali dobiti povišicu veću od 75 kuna mjesečno.POČINJE VEĆ OKO 40 GODINESve više starijih zaposlenika se diskriminira na poslu zbog dobi

Kako je to moguće? Hrelja kaže da je Državni zavod za statistiku promijenio metodologiju izračuna plaća, a kako je to važan element za izračun visine povećanja mirovine, time su i umirovljenici ostali uskraćeni za jače povišice. Po novom, DZS računa u prosječne plaće i povremeni rad.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay