Prema najgorem scenariju u svijetu bi korona kriza mogla odnijeti gotovo 200 milijuna radnih mjesta u turizmu.

Naime, prema prognozama Svjetskog vijeća za putovanja i turizam (WTTC) ugroženo je oko 197,5 milijuna radnih mjesta u turističkoj branši, čemu se nije za čuditi ako se uzme u obzir da se lani globalno oko 10 posto radnih mjesta odnosilo na turizam i povezane djelatnosti. Tako ovih dana mnoge zemlje zbrajaju gubitke u turističkom sektoru koji će se neminovno reflektirati i na stanje na tržištu radne snage. Tako je, primjerice, Njemačka izgubila 38 milijardi eura uslijed smanjenog turističkog prometa, Francuska 48 milijardi, a primjerice Velika Britanija 22 milijarde eura.

Iako je ovog ljeta Hrvatska bila u prednosti od praktički svih konkurenata na Mediteranu, s naprasnim krajem sezone uslijed pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji, ni domaći turizam neće biti izuzetak što se tiče problema s radnom snagom, odnosno zadržavanjem kadrova, piše Novi list.

Sa skraćivanjem sezone uslijed pogoršanja epidemiološke situacije, već su neki poslodavci krenuli razgovarati sa zaposlenicima o otpremninama i mirovinama, ali uskoro će i o tehnološkim viškovima.

“Dakle, nemamo puno vremena”, istaknuo je predsjednik STUH-a navodeći kako su najugroženiji hotelijeri, putničke agencije te djelatnost prometa, a što bi po njegovim procjenama bilo oko 80 do 100 tisuća ljudi.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay