PREMIJER Andrej Plenković danas je na sjednici vlade najavio nove mjere za pomoć gospodarstvu koje će biti službeno donesene u ponedjeljak.

Produžuju se mjere za poduzetnike i zaposlene

Najvažnija najava, kaže Plenković, je tema potpora. Ustvrdio je da je vlada svojim dosadašnjim mjerama omogućila zadržavanje radnih mjesta, očuvanje likvidnost i sprječavanje značajnijeg povećanje broja nezaposlenih, za što je ukupno isplaćeno 6,3 milijarde kuna.

“Kako bismo omogućili poduzetnicima da funkcioniraju bez panike, nastavit ćemo s mjerama skraćenog radnog vremena. Produžit ćemo mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca – 2000 kuna po radniku, to je ona mjera potpore za plaće. Mjera od 4000 kuna za one djelatnosti koje su ugrožene produžuje se do 31. prosinca. To su prijevoz putnika, pružanje smještaja i priprema usluživanja hrane i pića, putničke agencije i organizatori putovanja te djelatnosti vezane uz rekreaciju i kulturne i sportske događaje ako su imali minus veći od 50 posto”

Ta se mjera, rekao je, odnosi na sve sektore gospodarstva i uključuje otpis pripadajućih doprinosa.

“I ova potpora uključuje otpis pripadajućih doprinosa. Ove iste mjere ćemo omogućiti i onim djelatnostima koji budu zatvoreni odlukama lokalnih ili nacionalnog stožera civilne zaštite”, dodao je premijer.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay