Za namjeravanu gradnju terminala za pretovar i skladištenje naftnih derivata u sjevernoj luci morat će se provesti postupak procjene utjecaja na okoliš, zaključak je Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Kako smo pisali, Luka d.d., koja ima višegodišnju koncesiju, u sjevernoj luci planira izgradnju terminala koji bi primao tankere s benzinom i dizelom do 40.000 tona nosivosti. Namjeravaju graditi četiri spremnika za goriva ukupnog kapaciteta 56.000 kubičnih metara, odnosno maksimalno 47.320 tona. U sjevernoj luci bi se punile mega jahte ili bi se goriva prema unutrašnjosti transportirala željeznicom i cisternama.

U skladu sa Zakonom, ovog ljeta, Luka d.d. podnijela je zahtjev Ministarstvu da se provede postupak ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš. Priložili su “Elaborat zaštite okoliša” kojeg je izradila tvrtka ANT iz Zagreba, u kojem je procijenjeno da je ekološka opasnost od eksplozije, požara i zagađivanja vrlo mala, skoro nikakva, ako terminal bude kvalitetno projektiran i izgrađen, te ako ga se bude dobro održavalo.

Doduše, priznalo se da postoji mogućnost zagađenja koje bi nastalo od višegodišnjeg korištenja terminala. Ali, zaključak Elaborata je da se ionako radi o industrijskom lučkom području pa da stoga šteta koja nastane neće biti velika.

Ovakvu argumentaciju nisu prihvatila nadležna tijela, gradovi Split i Kaštela, Splitsko-dalmatinska županija, Inspekcija zaštite od požara, vatrogastva i civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova, te Uprava pomorstva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay