Split je tijekom rujna bio jedan od najtraženijih gradova kad su u pitanju stanovi za najam, a osim domaćih, interes za najam u gradu podno Marjana imali su i inozemni posjetitelji, pokazuju to podaci oglasnika za nekretnine Crozilla.com. Njihova menadžerica Ivana Beljan kaže nam kako su cijene ipak nešto niže, pa se tako za najam splitskih stanova s površinom između 20 i 100 kvadrata tijekom rujna u prosjeku tražio oko dva posto manji iznos nego u istom mjesecu prošle godine.

– Tražene cijene najma splitskih stanova u rujnu su se kretale već od oko 250 eura mjesečno pa naviše. Njihov raspon dosta je širok, a ovisi o brojnim faktorima, poput lokacije, površine, uređenosti, stanja nekretnine…, pa su se shodno tome prosječne tražene cijene tijekom rujna kretale između 350 eura, koliko su u prosjeku oglašavani oni s površinom do 40 kvadrata, i 890 eura, koliko se u prosjeku tražilo za stanove s površinom između 80 i 100 četvornih metara.

Za one koji bi se poželjeli skrasiti u podstanarstvu na dulje vrijeme problem predstavlja to što se većina stanova iznajmljuje do početka iduće turističke sezone. U ponudi jedva da ima stanova na duže vrijeme, no kada se nešto i pojavi, takve nekretnine nestaju rapidnom brzinom jer je potražnja za njima iznad svih očekivanja.

Jasminka Biliškov, vlasnica agencije Biliškov nekretnine, ujedno i predsjednica Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK – Županijskoj komori Split, kaže da je to nešto što će se u budućnosti teško riješiti.

– Najmodavci preko ljeta očekuju turistički najam jer im se to više isplati i nisu što se toga tiče, nažalost, humani. Ako želite negdje ući na, recimo, tri godine, u Splitu ćete to teško moći. U ovom je trenutku više ponuda nego potražnja, a cijene su se neznatno spustile ili su tek malo pale. Smatram da bi uskoro trebale početi više padati, jer ljudi prilikom najma najviše gledaju cijenu.

Jedan se stan svako toliko, u prosjeku, mjesec-dva, pojavi u Facebook grupi Tražim stan/Iznajmljujem stan Split, a glasi: “iznajmljujem garosnjeru 1500 kn”. Iako kad ih na prvu pogledate fotografije djeluju sasvim pristojno, malo boljim proučavanjem vidljivo je da se radi o veoma malom prostoru u kojem se u nekoliko kvadrata nalaze tek osnovne stvari za život.

– Je li ovo zajebancija, Ovo je garso fali njera, Zatvorska ćelija je veća, Di ću spavat? Na školjki?, Kuhanje s kauča, san snova, Ima WC školjka i uz to možeš radit tri radnje: jest, prat i vršit nuždu, Tri u jednom, sve pri ruci, Pari mi da je ovo bila neka trafika, Ovo pasu ne bi iznajmija – samo su neki od komentara razočaranih budućih podstanara.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay