ZAGREB, 30. prosinca 2016. (Hina) – Slovački St Nicolaus je u konzorciju s Dalmacijavinom i Oštrcom predao novu ponudu za Badel 1862 u vrijednosti 46,6 milijuna eura, priopćio je St Nicolaus u petak.

Konzorcij investitora u kojem su St. Nicolaus, Dalmacijavino i Oštrc predao je obvezujuću ponudu za otkup tražbina prema društvu Badel 1862 utvrđenih u postupku predstečajne nagodbe te iskazao spremnost na ulaganje 46,6 milijuna eura vlastitih sredstava odnosno obvezao se, u slučaju prihvaćanja ponude, uložiti ukupno 352 milijuna kuna u idućih šest godina u Badel 1862, kaže se u priopćenju.

Dodaje se da je Konzorcij predvođen St. Nicolausom ponudio 25 milijuna eura ili 189 milijuna kuna koji bi se isplatili vjerovnicima predstečajne nagodbe u gotovini odmah po okončanju postupka predstečajne nagodbe, 12 milijuna eura ili 91 milijun kuna za ulaganje u proizvodnju i proizvodne procese i 9,6 milijuna eura ili 72 milijuna kuna kroz osiguranje sredstava za ispunjenje obveza Badela 1862 nastalih nakon otvaranja predstečajne nagodbe.

Predsjednik Uprave St. Nicolausa Dušan Haruštiak, u povodu podnošenja ponude kazao je kako su dugogodišnje iskustvo i bogata znanja, kao i prisutnost na hrvatskom i srednjoeuropskom tržištu alkoholnih pića, uz kapital i stvarnu financijsku snagu, najbolje reference St. Nicolausa.

Ističe kako St. Nicolaus može potvrditi i jamčiti da će sačuvati postojeću zaposlenost i proizvodnju u Hrvatskoj, zadržati Badel 1862 kao samostalnu pravnu osobu kao i dati sve potrebne instrumente osiguranja Republici Hrvatskoj.

Krajem studenog ove godine, St. Nicolaus sklopio je sporazum o zajedničkom nastupu u procesu trajnog rješenja poslovne perspektive Badela 1862 putem odabira strateškog partnera za Badel 1862, odnosno sudjelovanju u postupku predstečajne nagodbe s hrvatskim partnerima.

St. Nicolaus je iskazao interes za Badel i na pozivu strateškim investitorima u okviru postupka predstečajne nagodbe, koji je Badel raspisao u svibnju ove godine, a na taj se poziv odazvao i Viro, i to kroz tvrtku Oštrc.

Grupa St Nicolaus je najveći proizvođač na tržištu alkoholnih pića u Slovačkoj i značajan igrač u Češkoj i Mađarskoj. Ukupni prihod Grupe iznosi više milijardu eura. Proizvodni pogoni St Nicolausa nalaze na lokacijama Liptovský Mikuláš i Leopoldov, dok se strana proizvodnja odvija u mađarskim gradovima Kisvarda i Vásárosnamény.

Tvrtka je ekskluzivni distribucijski partner za razne brandove iz Španjolske, Argentine, Čilea te Kube. Osim prodajne zastupljenost u Češkoj i Mađarskoj, svoje proizvode izvozi i u druge zemlje, od Poljske do Meksika i Indije.

Badel 1862 je u postupku predstečajne nagodbe, koji je započet 23. travnja 2013. godine, a 29. srpnja te godine bio je prekinut, da bi 3. studenoga ove godine po sili zakona bio nastavljen, jer su dugovi kompanije premašili vrijednost temeljnog kapitala.

Meteor grupa odabrana je za strateškog partnera Badela 1862 na temelju poziva strateškim investitorima na iskazivanje interesa za sudjelovanje u restrukturiranju koji je Uprava Badela objavila u svibnju.

Ukupne tražbine vjerovnika prema Badelu 1862, utvrđene na predstečajnom ročištu 15. prosinca ove godine, iznose 340,7 milijuna kuna, a postupak se nastavlja prijedlogom plana financijskog i operativnog restrukturiranja.

Među vjerovnicima s većim tražbinama su Carinska uprava Zagreb sa 62,9 milijuna kuna, Meteor (46,3 milijuna kuna),  Atlantic grupa (42 milijuna kuna), Ministarstvo financija (9,8 milijuna kuna), Vetropack (6,1 milijun kuna), Zagrebački holding (2,5 milijuna kuna) i dr.

Direktor Badela 1862 Ivo Markotić kazao je nakon ročišta da slijedi izrada plana financijskog i operativnog restrukturiranja na temelju prijavljenih tražbina, ali i ponude koju je Meteor grupa dala u procesu dokapitalizacije.

Upitan tada mogu li se čemu nadati St. Nicolaus i Viro, odgovorio je da je St. Nicolaus sudjelovao u procesu javnog poziva investitorima, ali je Meteor dobio prednost, dok Viro nije sudjelovao.

(Hina)