Ogroman se novac vrti u području nezamjenjivih digitalnih tokena. Je li moguće da je riječ samo o kolekcionarskom trendu ili se tu, pred očima javnosti i regulatora, odvija nešto sumnjivo?

Na ovu je temu napisano već nekoliko tekstova, a autor možda najčitanijega je Mr. Whale, anonimni veliki ulagač u kriptoimovinu. On na svojem blogu pojašnjava da je kupovina umjetnina preko NFT-a zapravo samo pojednostavljena shema pranja novca kroz umjetnost, kakva postoji od pamtivijeka.

Umjetninama se teško može objektivno odrediti vrijednost, pa nitko neće zvati policiju ako na dražbi kakva umjetnička slika bude prodana za 50, umjesto za 10 milijuna dolara. To, dakako, otvara vrata za manipulacije – osoba koja želi oprati novac slobodna je za umjetninu platiti koliko god želi, a potom pokušati zamesti trag tom novcu. Kad je riječ o “pravom” novcu i “pravim” umjetninama, pranje novca je malo teže jer regulatori prate tijek novca, dok je umjetničku sliku ili neko drugo djelo potrebno fizički premjestiti, prevesti preko granice, pohraniti na sigurno, i slično. I tu uskače digitalna tehnologija

NFT-i kao predstavnici digitalne umjetnosti rješavaju jedan problem. Fizičkog premještanja u njihovom slučaju nema, sve se odrađuje online, (desni klik, save as…), i to je to, kupljena stvar je preuzeta. Drugi dio rješavaju kriptovalute, kojima se NFT može kupiti potpuno anonimno. Pokušajte se sjetiti kada je neka milijunska dražba NFT-a završila u rukama poznatog kupca. Ne možete se sjetiti? Nisu svi oni ostali anonimni slučajno.

KAKO OPRATI NOVAC KROZ NFT?

Želi li netko svoje ilegalno stečene milijune “oprati”, može to učiniti u nekoliko koraka:

  1. Izraditi bilo kakvu digitalnu “umjetninu” i vezati je uz NFT. To ne mora koštati više od 50 ili 100 dolara.
  2. Pretvoriti ilegalan novac u kriptovalutu.
  3. Organizirati prodaju svoje umjetnine iz točke 1.
  4. Anonimno sam od sebe kupiti vlastiti NFT i platiti ga kriptovalutom, koja je sada legalan prihod.
  5. Kada ga netko pita odakle mu novac, treba reći da ga je zaradio prodajom svojeg umjetničkog djela. Kome ga je prodao? Ne zna se, i ne mora se znati.

Izbjegavanje poreza napumpavanjem vrijednosti NFT-a također je izvedivo. “Izradite 11 NFT-ova, jednoga prodajte za 10.000 dolara, a ostalih 10 (vrijednosti 100.000 dolara) donirajte. Time ste ostvarili gubitak i porez ne morate platiti. Kraj priče”, savjetuje spomenuti Mr. Whale.

Ove korake i savjete svakako ne treba slijediti kako biste “oprali” novac ili izbjegli plaćanje poreza. Namjera ovog teksta, kao i ostalih koji se bave ovom tematikom, jest razjasniti zašto su NFT-i postali “vruća roba” i zašto to tržište raste sumanutom brzinom.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Pixabay