Iako je psihoza covid-turističke sezone završila – i to bez katastrofe koja se neko vrijeme najavljivala, postoje razlozi za zabrinutost za blisku budućnost tog silno važnog sektora hrvatskoga gospodarstva.

I nedavna analiza poslovanja hrvatskog turizma, koju je za potrebe posebnog priloga Pobjednici covida-19 napravila kolegica Dora Koretić, ukazuje da će velike hotelijerske kuće ovu godinu de facto živjeti na novcu akumuliranom tijekom proteklih uspješnijih sezona, dok će u sektoru turističkih agencija – još jednog silno važnog segmenta tog ekonomskog ekosustava – preživjeti samo oni financijski najstabilniji i najjači.

Dakako, problem nije samo u sezoni koja je iza nas, već i više u onoj koja nam predstoji. Svi oni koji posluju u turizmu ili od turizma svojim snagama ili posuđenim kapitalom vjerojatno bi uspješno prebrodili jednu lošu godinu, no kako pobjeda nad pandemijom još nije na vidiku, valja se zapitati što ako ista ovakva bude i sljedeća sezona ili dvije…

Odgovor na to pitanje nitko decidirano ne može dati, no ako se pita CVC Capital Partners – jedan od najvećih i najuglednijih svjetskih investicijskih fondova – budućnost turizma u Hrvatskoj je dobra. Toliko dobra da je CVC dosad uložio više stotina milijuna eura, a planira još nekoliko stotina, u formiranje luksuznog lanca nautičkih marina na istočnom Mediteranu sa strateškim uporištem baš na hrvatskoj obali Jadrana.

Ukratko, radi se o vrlo izdašnoj poslovnoj okladi na rast i razvoj turizma u Hrvatskoj.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay