Silom prilika morali smo raditi od kuće, a to se mnogima i svidjelo te se upravo sada grade novi modeli rada

Nužda je zaista majka svih inovacija. Iako se o Uredu 2.0 pričalo i ranijih godina, najviše u kontekstu digitalizacije poslovnih procesa, on tek sada postaje naša stvarnost. Rad od kuće poslodavci su shvaćali kao izliku za nerad i nije im padalo na pamet da ga dozvole, nitko nije razumio što to točno rade digitalni nomadi, a četverodnevni radni tjedan isprobala je tek nekolicina hrabrih poslodavaca. Coworking je djelovao apstraktno svima onima koji su u svojim kancelarijama bili od 9 do 17 sati, nakon čega je za njih posao prestao postojati.

Rad od kuće: kako ga legalizirati i hoće li zamijeniti tradicionalni ured?


Rad od kuće silom prilika isprobala je većina Hrvata, a mnogima od njih se i svidio. Upravo zato o njemu se najviše i raspravljalo, a poslodavci pronalaze modele kojima bi udovoljili radnicima, a da produktivnost i dalje ostane na istoj razini. Sve češće se govori o hibridnom modelu rada prema kojemu zaposlenici nekoliko dana tjedno dolaze u ured, a ostatak vremena rade od kuće.

Legalizacija rada od kuće


Već se neko vrijeme priča da će se uskoro krenuti s izmjenama Zakona o radu koji rad od kuće tumači kao „rad na izdvojenom mjestu“ za koji je potreban poseban ugovor, odnosno potvrda od sklopljenom ugovoru o radu, za obavljanje poslova kod kuće radnika. Takav ugovor mora sadržavati, osim standardnih podataka, i dodatne o radnom vremenu, strojevima, alatima i opremi za obavljanje posla koju je poslodavac dužan instalirati i održavati.


Osim rada od kuće, zaposlenici koji ne rade iz ureda mogu biti i digitalni nomadi. To znači da uz pomoć digitalnih tehnologija rade iz bilo kojeg mjesta na svijetu. Najpoznatiji hrvatski digitalni nomad Tomislav Pancirov, koji se bavi digitalnim komunikacijama, brendingom i savjetovanjem, otkriva kako je pomalo tužno biti digitalni nomad sada kada su putovanja ograničena.

Četverodnevni radni tjedan: ‘Moj vikend traje dan duže i to mi je zaista promijenilo život!’


Aleksandra Đermanović sa samo 27 godina bacila se u samostalni biznis i osnovala vlastitu marketinšku agenciju Mediacor. Krenula je sama, no brzo je došla do suradnji s velikim klijentima i zaposlila i druge. Trenutačno njena agencija ima 9 zaposlenika, a nedavno je uvela četverodnevni radni tjedan što znači da petkom nitko iz njene agencije ne radi.

Dijeljeni radni prostori: ‘Najava za jesen je dobra, poslodavci traže nova rješenja za svoje radnike!’


Puno se pričalo o tome kako će otvoreni radni prostori zasigurno biti prva žrtva koronavirusa i to se donekle i ostvarilo, no pitanje je što će biti s dijeljenim radnim prostorijama, odnosno coworking uredima.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay