Glavni ekonomist UniCredita, Erik Nielsen, boji se da će oprez potrošača zbog očekivanja nove recesije značajno smanjiti potrošnju te uvesti EU u novu recesiju u četvrtom kvartalu

Novi val slučajeva COVID-19 zaraze uvodi Europu u scenarij recesije s dvostrukim dnom. Teza je to s kojom izlazi The Financial Times. Cijeli niz europskih vlada zaoštrava epidemiološke mjere, a rast broja slučajeva dovodi do pada potrošačkog optimizma. Nakon pada broja slučajeva tijekom ljeta, popuštanja epidemioloških mjera te oporavka europskih ekonomija, sada bi mogli svjedočiti nastavku scenarija koji u slučaju povećanja broja slučajeva predviđa produživanje pa čak i produbljivanje recesije.

Starija ekonomistica Allianza Katharina Utermohl komentirala je iznenađujuću brzinu rasta slučajeva u Europi te je naglasila kako u četvrtom kvartalu već vide novi gospodarski pad u cijelom nizu zemalja. ‘Nova recesija apsolutno je moguća’, poručuje Utermohl.

‘Brzina povratka virusa i zatvaranje pojedinih biznisa kao i šokantni utjecaj na povjerenje čine scenarij recesije s dvostrukim dnom centralnim scenarijem’, poručuje Lena Komileva iz G+ Economicsa, koja smatra kako će Brexit dodatno pojačati očekivani pad u četvrtom kvartalu.

Guverner Nizozemske centralne banke, Klaas Knot, također upozorava kako će zbog rasta broja infekcija oporavak biti dalje nego što su se nadali te se ekonomski utjecaj pandemije produbljuje.

Na recesiju s dvostrukim dnom ukazuje i rujanski PMI indeks menadžerskih očekivanja u uslugama.

‘Drugi nediferencirani lockdowni se ne očekuju zbog ogromnih ekonomskih troškova’, procjenjuje glavni ekonomist Commerzbank Jorg Kramer.

Glavni ekonomist UniCredita, Erik Nielsen, boji se pak da će oprez potrošača zbog očekivanja nove recesije značajno smanjiti potrošnju te uvesti EU u novu recesiju u četvrtom kvartalu.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay