Posve neočekivano, kineski regulator suspendirao je javnu ponudu dionica Ant Groupa, najavljivanu prije nekoliko tjedana, a koja je po svojoj veličini trebala postići povijesni rekord i prikupiti 37 milijardi dolara. No, na sastanku po četkom ovog tjedna regulator je priopćio vodstvu kompanije kojeg predvodi Jack Ma da će primjenjivati stroža pravila nadzora, primjerena financijskoj instituciji. Nakon toga šangajska burza suspendirala je izlistavanje dionica na tehnološki usmjerenom tržištu STAR, a kompanija je bila prisiljena zamrznuti i javnu ponudu na burzi u Hong Kongu, koja je bila zakazana za četvrtak.

Šok stoljeća

– Komunistička partija pokazala je tajkunima tko je šef. Jack Ma je možda najbogatiji čovjek na svijetu, ali to ne znači ništa. Umjesto sporazuma stoljeća, dobili smo šok stoljeća – rekao je za Reuters Francis Lun, izvršni direktor GEO Securitiesa.

Nesporazum

Ono što se spominje kao mogući “nesporazum”, ili barem tako misle u kompaniji Ant, kritika je koju je taj veliki internetski poduzetnik uputio regulatoru. Na događaju prošlog mjeseca, na kojem su bili i službenici kineske regulatorne institucije, Ma se požalio da financijski i regulatorni sustav guše inovacije te da ih treba promijeniti na način da potaknu rast. Također, globalnog bankarskog regulatora Baselski odbor nazvao je “klubom staraca”.

Sa svojim jedinstvenim poslovnim modelom i bez pravih rivala, kako u Kini, tako i drugdje, analitičari, međutim, smatraju da je Ant uglavnom uspijevao kao tehnološka platforma, daleko od propisa koji vrijede za bankarski sektor, iako ima brojne financijske proizvode.

Kineske vlasti, čini se, trenutačno brine stabilnost financijskog sektora koju ugrožavaju novopridošli treći igrači. Zbog straha od pogoršanja kvalitete kredita, s obzirom na posljedice pandemije koronakrize, za odobravanje kredita banke sve više koriste tehnološke platforme trećih strana, poput Anta. Prema pisanju Reutersa, središnja banka utvrdila je da su pretjerano koristile upravo Antovu tehnološku platformu za odobravanje potrošačkih zajmova.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay