Nezadovoljstvo se prvenstveno odnosi na zahtjeve kompanije vezane za kupovinu unutar njihove trgovine aplikacija – sva plaćanja moraju ići preko Appleova sustava kako bi Cookova tvrtka uzela proviziju od 30 posto. Iako su, dakle, mnogi mali developeri nezadovoljni, oni ne žele javno kritizirati Apple jer su u strahu da njihove aplikacije ne bi bile izbačene iz Appleove online trgovine.

Jedan od onih koji je ipak progovorio o načinu na koji Apple tretira developere jest izvršni direktor ProtonMaila Andy Yan. Opisujući taj odnos, on nije imao blage riječi za Cookovu kompaniju te ga je usporedio s reketarenjem.

Apple je tužitelj, sudac i izvršitelj kazne

Taj je postupak opisao na primjeru svoje aplikacije koja je dugo besplatno bila dostupna u App Storeu. No kada su u Appleu vidjeli porast broja preuzimanja njihove aplikacije ProtonMail, poput klasične mafijaške iznude, krenuli su od njih izvući novac, slikovito je opisao Yan. Prije dvije godine iz Applea su od njih zatražili uvođenje opcije plaćanja unutar aplikacije jer su na njihovoj internetskoj stranici vidjeli da postoji mogućnost plaćanja pretplate za ProtonMail. Isto su zatražili da se napravi i unutar aplikacije i, kako kaže Yan, nije im ostalo ništa drugo nego poslušati njihove upute jer u slučaju App Storea Apple je tužitelj, sudac i izvršitelj kazne

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay