Predstavnici talijanske energetske i inženjerske tvrtke Saipem, koja je do 2016. bila tvrtka-kćer talijanskog energetskog diva ENI, na nedavnom su sastanku u Agenciji za ugljikovodike iskazali interes za ulaganja u Hrvatsku, u obnovljive izvore energije, prvenstveno geoterme, navodi se u priopćenju.

Talijanski Saipem, kako se navodi u priopćenju, prvi projekt iskorištavanja geotermalne energije razvija u Južnoj Americi, a Hrvatska je prepoznata kao iduća stepenica, što je naglasio i voditelj komercijalnih i poslova javne nabave u Saipemu Paolo Carrera.

“Svjetska proizvodnja energije iz obnovljivih izvora će do 2040. godišnje rasti oko 2,3 posto i Saipem će u tom procesu imati važnu ulogu”, kazao je.

Navode i kako se pripremaju natječaji za tri nove lokacije – Merhatovec (Međimurska županija), Pčelić (Virovitičko-podravska županija) i Ernestinovo (Osječko-baranjska županija), na kojima su registrirane temperature više od 140 stupnjeva Celzijevih, što je povoljno za proizvodnju električne energije.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay