Nakon proljeća i potpune karantene zbog koronavirusa, kada je dvije trećine građana radilo od kuće, preko ljeta je na daljinu radila trećina zaposlenih, a smeta ih što troškove “kućnog ureda” i režija snose sami umjesto da ih pokriva tvrtka, pokazuje istraživanje portala MojPosao.

Dvije trećine radnika koji barem povremeno rade na daljinu kod kuće ima radni stol, odnosno osnovne uvjete za rad.

S druge strane, svaka četvrta osoba je u nedostatku boljeg rješenja posao odrađivala radeći za kuhinjskim stolom, dok je 13 posto ispitanika radilo gdje su stigli, odnosno nisu imali fiksno radno mjesto, pa su posao odrađivali na kauču, krevetu ili čak na podu. Manji dio ispitanika (4 posto) “uselio” se u dječju sobu, za njihov radni stol.

Radnici koji su već kupili poslovni namještaj to su uglavnom financirali iz vlastitog džepa (77 posto), svaki deseti zaposleni (11 posto) je dobio djelomičnu subvenciju od poslodavca, a podjednak broj ljudi (12 posto) kaže da im je poslodavac u potpunosti financirao opremanje doma poslovnim namještajem.

Kao i kod kupnje namještaja, troškove režija zbog rada na daljinu većinom (83 posto) snose sami zaposlenici, dok je u 17 posto slučajeva taj trošak podmirila tvrtka. Ispitanici smatraju kako bi troškove trebala pokriti tvrtka, ali i država kroz neoporeziva davanja poslodavaca.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay