Najmanje tri do pet godina u najboljem scenariju bit će potrebne da se oporavi svjetski turizam od korona krize, ovisno o dostupnosti cjepiva. Moglo se to čuti nedavno na virtualnom sajmu turizma WTM u Londonu koji se ove godine nije održao u svom klasičnom obliku. No, i dalje je to ostao prvi i najvažniji svjetski sajam industrije putovanja u jesensko-zimskoj turističko sajmenoj sezoni koji govori o prvim trendovima za iduću godinu. A takve trendove već godinama na sajmu predstavlja Euromonitor International.

Kreativne nove ideje u digitalnim i održivim tehnologijama pomoći će putovanjima i turizmu da se oporave nakon pandemije, kažu stručnjaci za istraživanja iz Euromonitor Internationala.

Oporavak Europe vjerojatno će biti jedan od najsporijih, i trajat će četiri do pet godina, dok se Velika Britanija suočava s dodatnim izazovima s krajem prijelaznog razdoblja Brexita i nezaposlenošću koja će se vjerojatno udvostručiti. Zrakoplovstvu će trebati četiri godine da se oporavi, dok će putničkim agencijama i hotelima trebati više od pet godina da se vrate na stare brojke.

Najbrži oporavak online prodaje

Oporavak će ovisiti o trajanju mjera socijalnog distanciranja i učinkovitosti praćenja broja pozitivnih slučajeva te ekonomskog utjecaja pandemije, posebno na nezaposlenost. Barem srednjoročno, turistička će se industrija morati kalibrirati na nižu razinu potražnje. Istraživanje je pokazalo da se snažno povećala prodaja putem mobilnih uređaja i interneta, koja će se najbrže oporaviti.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay