Umjesto da u rujnu odrađuju odličnu posezonu i u „džepu“ imaju već potpisane ugovore za zakup sa tour-operatorima u 2021. godini, domaći hotelijeri su ni na nebu ni na zemlji.

Od rujanskog turističkog prometa ni traga, a uobičajeni sporazumi o poslovanju u idućoj godini s najvećim svjetskim organizatorima putovanja, koji se uglavnom potpisuju najkasnije u kolovozu za iduću godinu, ove godine su tek puko slovo na papiru. Naime, veliki tour-operatori u strahu od razvoja pandemija ne žele preuzeti fiksne obveze prema zakupu za iduću godinu, a s dugogodišnjim partnerima tek su potpisali načelne ugovore po modelu „vidimo se na proljeće“.

Naime, svaki ugovor o zakupu za iduću godinu znači i financijske obveze od kojih svi bježe kao vrag od tamjana, poučeni lošim iskustvom s ovogodišnjom corona-sezonom u kojoj su svi gubili na ranije ugovorenim poslovima, pa u takvim okolnostima praviti poslovni plan za 2021. postaje gotovo neizvedivo.

NESIGURNOST I STRAH

Ni obiteljskim iznajmljivačima nije ništa lakše planirati svoje poslovanje i financijske obveze prvenstveno prema bankama, kada im nitko ništa ovog trenutka ne može garantirati za iduću godinu. Ne zna se čega će i u kojoj mjeri biti oslobođeni od plaćanja,a što će im ostati kao obveza bez obzira na promet koji su napravili.

Istina, tijekom svibnja i lipnja brojne su rezervacije dolazaka gostiju prebacivane s ove godine na iduću, ali nitko nikome ne može garantirati da će u 2021. najavljeni gosti i stići. Za sada su zbog toga kalendari obiteljskih iznajmljivača apartmana, kuća i vila za odmor tu i tamo popunjeni za iduću godinu, ali tek u kasno proljeće i na pragu ljeta 2021. godine vidjet će se stvarno stanje. Ista je situacija i s kampovima i u nautičkom čarteru čiji je veliki dio prometa s proljeća bio pomaknut na rujan i listopad, ali proteklih tjedana većina i tih rezervacija je otkazana.

SVE MANJE VREMENA

Mediteranska konkurencija već je poduzela mjere pomoći turističkom sektoru. Do sada je već 11 država članica EU kojima je turizam važan dio gospodarstva, uključujući Tursku i Grčku, donijelo odluku o privremenom smanjenju PDV-a na turističke usluge.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay