Prodaja pametnih telefona na svjetskom tržištu pala je u 2018. godini po prvi put otkad to tržište postoji, pokazuju najnovije procjene konzultantskih tvrtki, a u ovoj godini one predviđaju oporavak, ponajviše zbog rasta prodaja u Indiji i Africi.

Po procjenama konzultantskih tvrtki Canalys i Counterpoint Research, prodaja pametnih telefona na globalnom tržištu u prošloj godini pala je za jedan posto u odnosu na godinu ranije, što je prvi godišnji pad prodaje ikad zabilježen na tržištu pametnih telefona, piše CNN.

Najveći uteg predstavlja najveće svjetsko tržište pametnih telefona – Kina, s udjelom od 30 posto u globalnim isporukama, na kojem prodaja pada već zadnje gotovo dvije godine. Analitičari Canalysa procjenjuju da se kinesko tržište pametnih telefona u 2018. smanjilo za 9 posto zbog usporavanja gospodarstva, slabije valute i trgovinskog rata s SAD-om.

Još jedna konzultantska tvrtka, IDC prognozira da je u 2018. globalno tržište mobilnih telefona palo, no za oštrijih 3 posto. Kako procjenjuje, u prošloj godini isporučeno je 1,42 milijarde pametnih telefonskih uređaja, dok je, usporedbe radi, godinu ranije isporučeno njih 1,47 milijardi.

Cijeli članak možete pročitati na: 24sata.hr

Foto: Pixabay