Istraživanje organizacije Reveal, pokazalo je još jednu potencijalnu negativnu stranu uvođenja robota u tvornice i skladišta. Naime, dokumenti koji su im bili dostupni na uvid pokazuju kako je u Amazonovim skladištima u kojima ljudi rade zajedno s robotima puno veći stupanj ozljeda na radnom mjestu – i u odnosu na skladišta bez robota, ali i odnosu na industrijski prosjek.

Roboti su povećali produktivnost, ali su zahvaljujući njima povećani zahtjevi od zaposlenika do točke u kojoj je ispunjavanje ciljeva postalo opasno za ljudsko zdravlje, pokazala je istraga Reveala. Također, radnici su dovedeni u poziciju da se njihov rad uspoređuju s radom robota koji su puno brži pa i radnici imaju pritisak da više i napornije rade – u nekim slučajevima prije bi kvota iznosila skeniranje 100 proizvoda tijekom jednog sata, a ona je sada povećana na čak 400 proizvoda.

Zbog pogreške robota 24 radnika završila u bolnici 

Najpoznatiji slučaj ozljede na radu zbog robota u Amazonovim skladištima zabilježen je prije dvije godine kada je robot slučajno probušio posudu za sprejem za odbijanje medvjeda, što je izazvalo iritaciju kože i svrbež kod više od 50 zaposlenika, a njih 24 završilo je u bolnici.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay