Zagrebački advent moguće još odolijeva rastućim brojevima novooboljelih od covida-19, no države i gradovi diljem Europe ovih dana masovno odustaju od organizacije božićnih sajmova strahujući da bi okupljanja ljudi, makar i na otvorenom, mogla pridonijeti lošoj statistici.

Prvak božićnih sajmova, Njemačka, već je za mnoge gradove donijela odluke da se sajmovi neće održati (recimo, otkazan je popularni sajam u Nürnbergu), a adventsku manifestaciju otkazale su i praške gradske vlasti.

Razlog je, jednako kao i u zagrebačkom slučaju, iznimno profitabilna adventska ekonomija od koje koristi redom imaju i gradovi, i ugostitelji, i lokalne turističke zajednice pa stoga ne treba čuditi što se dio europskih metropola još uvijek odupire otkazati ovaj događaj.

Jedno njemačko istraživanje, doduše iz 2014. godine, pokazuje kako je ta država rekorder po godišnjem broju održanih božićnih sajmova – organiziraju ih oko 2500, čak 20 puta više od Austrije i Švicarske zajedno – a njihov ukupni doprinos njemačkom zimskom turizmu procjenjuje se između 3 i 5 milijardi eura godišnje.

Dio kolača u toj adventskoj industriji svake godine pokušavaju ugrabiti i domaće turističke agencije, ali izgledno je kako ove godine od toga neće biti velike vajde.

Tradicionalno, pojašnjava predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislav Fain, domaći agenti goste najviše vode na advent u Beč, Budimpeštu, Prag i Salzburg, ali iako dio tih manifestacija još uvijek nije otkazan, upita nema.

Prizori iz Wuhana: Korona virusa kao da nikad nije ni bilo 

U kineskom gradu Wuhanu iz kojeg se pandemija korona virusa krajem prošle godine proširila diljem svijeta stižu nesvakidašnji prizori gužvi na ulicama zabilježenih proteklog vikenda. 

Naime, povodom Noći vještica na tisuće ljudi sudjelovalo je na zabavama bez ikakve socijalne distance. Ako je tko i imao masku, bila je to ona progodna ‘halloweenska’. Sudeći po prizorima, u Wuhanu je opet sve po starom, zapravo, na prvu se čini kako zlokobnog virusa nikad nije ni bilo.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay