KORONAKRIZA je znatno raširila pesimizam među hrvatskim građanima, pokazuje istraživanje koje je provela Europska zaklada za poboljšanje životnih i radnih uvjeta Eurofound iz Dublina, čije rezultate prenosi zagrebački Institut za javne financije (IJF). 

Iako je rad od kuće tijekom koronakrize za mnoge postao dijelom “novog normalnog”, u Hrvatskoj se jako raširio strah od gubitka posla, kao i od daljnjeg urušavanja financijske situacije, komentira Predrag Bejaković u novom Aktualnom osvrtu IJF-a, pod nazivom “Utjecaj koronavirusa na život i rad građana u EU”. Hrvatska je tako, uz Grčku, članica EU u kojoj među građanima vlada najveći strah od pogoršanja financijske situacije, pokazalo je istraživanje Eurofounda, koje je provedeno u srpnju. 

Hrvati jedva krpaju kraj s krajem, po tome smo najgori u EU

Uz to, Hrvati se u EU najviše žale da jedva sastavljaju kraj s krajem, odnosno početak i kraj mjeseca. U srpnju je, naime, 23 posto ispitanika u Hrvatskoj izvještavalo o velikim teškoćama s krpanjem početka i kraja mjeseca. S druge strane, samo je devet posto hrvatskih ispitanika očekivalo da će se njihova financijska situacija u naredna tri mjeseca popraviti. Usporedbe radi, u Estoniji je s optimizmom u svoju financijsku budućnost tada gledalo 24 posto ispitanika, a u Latviji 18 posto, primjećuju u Institutu za javne financije. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay