U rujnu se Sberbank preimenovao u tehnološku tvrtku, izbacivši iz imena i logotipa riječ “banka” i predstavio je niz novih uređaja i usluga koji nadilaze tradicionalne bankarske proizvode i od kojih očekuje da će učvrstiti njegov ugled u tehnološkom sektoru

Najveća ruska kreditna institucija, Sberbank, stvorila je sustav umjetne inteligencije (AI) koji omogućava provjeru poslovne sposobnosti tvrtke bez potrebe za ručnom obradom podataka.

“Robot odvjetnik”, kako je sustav nazvan, nastao je u okviru nastojanja Sberbanka da se tehnološki nadmeće s Appleom i Googleom te lokalnim tehnološkim divovima poput Yandexa.

Tijekom osam mjeseci koji su prethodili javnom predstavljanju softvera robot odvjetnik izdao je više od 2,5 milijuna pravnih mišljenja. Dramatično je ubrzao poslovne procese i uklonio pogreške koje su neizbježne prilikom ručne obrade velikih količina podataka i provjere dobavljača, tvrde u Sberbanku.

Robot prepoznaje i unosi pravne podatke iz različitih dokumenata, provjeravajući da dotični entitet nije u stečaju, likvidaciji ili reorganizaciji. Također, analizom više od 10 milijuna drugih dokumenata provjerava ima li potpisnik pravo na zajam.

Cijeli članak možete pročitati na: tockanai.hr

Foto: Pixabay