Ray Dalio, osnivač gigantskog hedge fonda Bridgewater Associates, upozorio je kako je u COVID-19 pandemiji ugrožena pozicija dolara kao rezervne svjetske valute i to zbog mjera koje su Sjedinjene Države poduzimale kako bi zaštitile svoju ekonomiju.

Prema mišljenju Raya Dalia dionice i zlato imali su jako puno koristi od tisuća milijardi dolara kojima su fiskalna i monetarna politika sprječavale produbljivanje ekonomskog kolapsa, ali bi dolar mogao biti žrtva toga što su Sjedinjene Države, i niz drugih vlada, možda otišle predaleko o testiranju limita državnih stimulansa, procjenjuje Dalio koji tvrdi da se jednostavno proizvodi previše duga te ga se pri tome monetizira. Bloomberg Dollar Spot Indeks pao je 10 posto sa svog ovogodišnjeg vrhunca u ožujku, što je reakcija tržišta na napore države i centralne banke da odgovore pandemiji. Pri tome treba voditi računa kako su sve važnije svjetske valute razvijenih zemalja dobile na vrijednosti u odnosu na dolar, kao i dragocjeni metali poput zlata, srebra i platinijuma.

Prema tumačenju Dalia investitori su preferirali dionice i zlato pred obveznicama i gotovinom. S obzirom na negativne kamate posebno im je bila neprivlačna gotovina.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay