Vrhovni sud Republike Hrvatske, objavio je na svojim stranicama kako je 30. rujna 2020. Sudu Europske unije podnio zahtjev za tumačenje Direktive 93/13. o nepoštenim uvjetima u potrošačkim ugovorima. Riječ je o revizijskom postupku u kojem je predmet spora zahtjev potrošača za isplatu nakon što je, u skladu s odredbama Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o potrošačkom kreditiranju među strankama zaključen dodatak ugovora o kreditu.

Tim povodom udruga Franak održala je u subotu konferenciju za novinare, na kojoj su govorili aktivist Goran Aleksić i odvjetnik Igor Metelko.

Kako je objavila udruga Franak, Vrhovni sud RH postavio je Sudu EU isto ono pitanje koje je već riješio u oglednom postupku ustvrdivši kako je sporazum kojim je provedena konverzija valjan, ali je ovaj put pitanje postavljeno tako da se ispituje usklađenost zakona kojim je konverzija propisana s pravom EU-a.

-Vrhovni sud RH tvrdi kako je potrošač tužitelj povukao dio tužbe za valutnu klauzulu jer je smatrao da je konverzijom dobio razliku tečaja, a prava je istina da je povukao tužbu zbog toga jer u to vrijeme još nije utvrđena ništetnost valutne klauzule CHF, pa nije imao pravnu sigurnost da će dobiti presudu po valutnoj klauzuli. Zatim VSRH tvrdi kako nisu sporne kamatne stope primijenjene u obračunu konverzije, a radi se o kamatnim stopama koje su banke mijenjale svojim odlukama, koje su jednako ništetne kao i kamatne stope u CHF kreditima – istaknuli su u udruzi Franak.

Nadalje, naglašavaju kako nije točna tvrdnja VSRH-a kako je zakonom retroaktivno bila regulirana zamjena kamatne stope, dok je stvarno zakonom bila regulirana samo metodologija izračuna nove glavnice primjenom određenih parametara iz euro kredita.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay