Dok se u Hrvatskoj raspravlja o padu BDP-a i nedostatku ulaganja, u srijedu su iz inozemstva završne prezentacije hrvatskih startupa pratili inozemni investitori koji sjede na isto kapitala koliko ga godišnje cijela naša država zaradi od turizma. Kako su nam potvrdili u Fil Rouge Capitalu, najvećem hrvatskom fondu rizičnog kapitala (VC fondu) koji ulaže u startupe, teškom 45 milijuna eura, na završnoj prezentaciji njihove druge generacije mladih tehnoloških tvrtki bilo je prisutno 65 ulagača teških 12 milijardi eura. Usporedbe radi, to je petina hrvatskog BDP-a.

Julien Coustaury, glavni partner u Fil Rouge Capitalu, kaže da su prezadovoljni interesom ulagača za njihov drugi Demo Day, kako nazivaju završne prezentacije diplomaca svojeg akceleracijskog programa.

“Na prvom Demo Dayu okupili smo 30 aktivnih ulagača koji raspolažu s milijardu eura investicijskog kapitala, a sada na drugom, uključilo se njih 65 koji upravljaju s više od 12 milijardi eura kapitala, što je dokaz da je Hrvatska na startupskoj sceni postala regionalni lider”, kaže Coustaury.

“Najbolji timovi iz prve generacije, poput Worcona, koji je razvio platformu koja povezuje proizvođače u metalurškoj i industriji plastike, osigurali su dosad novu rundu financiranja, a dio timova iz druge generacije već je krajem akceleracijskog programa dobio ponudu za novom rundom investicije”, kaže Kuharski.

U Fil Rougeu ističu kako je jedan od glavnih razloga skoku interesa za hrvatskim startupima naš prvi jednorog, Infobip. Riječ je o prvoj hrvatskoj visoko-tehnološkoj tvrtki čija je tržišna vrijednost premašila milijardu dolara. To se dogodilo ljetos. No, interes za hrvatskim mladim inovativnim tvrtkama ključa od prosinca 2017., kad je najveći startupski fond u Europi Atomico Hrvatsku prvi put postavio na svjetsku startupsku kartu.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay