Ulaganja, zdravstveni turizam i kvalitetnija poslovna suradnja najvažnije su teme četvrte međunarodne ministarske konferencije „Kina + 16“ za područje turizma, koja je započela u srijedu u Dubrovniku i okupila više od 100 sudionika.

Ministar turizma Gari Cappelli istaknuo je ogromni potencijal kineskog tržišta, po izdacima najvećeg na svijetu te drugog po putovanjima u inozemstvo.

„Petinu svjetskog turizma predstavljaju kineski turisti, a 12,4 milijuna kineskih turista je lani posjetilo Europu. Zato zemljama središnje i istočne Europe Kina nudi ogroman potencijal rasta. Zato je ta suradnja sastavni dio suradnje Kine i EU. Time šaljemo pozitivan signal svijetu za podršku slobodnoj trgovini“, rekao je Cappelli.

Najavio je kako će se u 2019. godini u Hrvatskoj održati i sastanak predsjednika vlada „Kina + 16“.

Podsjetio je kako je ukupna razmjena te inicijative u 2017. godini iznosila 58 milijardi eura, a Kina planira još niz infrastrukturnih projekata vrijednih milijarde eura u ključnim sektorima prometa i energetike.

„Kina je kao svjetska sila posljednjih godina iskazala snažan interes za ulaganje u ovaj dio Europe, a ovu inicijativu Kina smatra integralnim dijelom svog megaprojekta ‘Jedan pojas, jedan put’“, rekao je Cappelli te napomenuo kako će Hrvatska turistička zajednica do kraja godine u Šangaju otvoriti svoj ured.

Cijeli članak možete pročitati na: glasistre.hr

Foto: Shutterstock