U situaciji kada je poduzetnike potrebno rasteretiti, Vlada i institucije dodatno otežavaju situaciju. Zakon o doprinosima je potrebno hitno mijenjati, no umjesto toga i umjesto konkretne pomoći, poduzetnicima su stigle ovrhe.

Udruga Glas poduzetnika je ovaj tjedan upozorila Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstvo financija na gorući problem mikro poduzetnika i direktora trgovačkih društava. Naime, prošli tjedan su dobili rješenja Porezne uprave u kojima ih se poziva na plaćanje razlike doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje za 2019. godinu, ako su bili zaposleni na manje od punog radnog vremena i na manje od propisane osnovice za direktore trgovačkih društava. U situaciji kad su mikro poduzetnici na izdahu i trebamo ih što više održati na životu kako bi nakon krize ubrzali oporavak, Porezna uprava zakucava posljednji čavao u njihovom lijesu.

Kao što su mreža žena u biznisu Women in Adria, Lipa – udruga poreznih obveznika i Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske (IPRH) upozoravali još 2018. godine, prije donošenja izmjena Zakona o doprinosima i više puta tijekom 2019. godine, isticali su da je ovaj zakon izrazito štetan za mikro poduzetnike i u puno boljim uvjetima poslovanja od onih u kojima se trenutno nalazimo.

U dopisu smo zahtijevali da se navedena rješenja ponište jer smatramo da nema smisla poduzetnicima davati potpore za očuvanje radnih mjesta i otpisivati doprinose te ih onda teretiti za doprinose iz 2019. godine. 

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay